Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Közlekedési szabályok képes leírás - KRESZ.tlap.hu
részletek »

Közlekedési szabályok - KRESZ.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kresz.tlap.hu » Közlekedési szabályok
Keresés
Találatok száma - 8 db
 Elsősegély doboz járművekbe

Elsősegély doboz járművekbe

Egy 1990-es rendelet mondja ki, hogy a közlekedésben részt vevő járművek egy típusának rendelkeznie kell elsősegélynyújtó felszereléssel. Fontos, hogy szabvány szerinti tartalommal feltöltött legyen (jelenleg az MSZ 13553 szerint állítják össze), másrészt, hogy felhasználáskor (vagy ellenőrzéskor) a szavatossági időn belül legyen, ne lejárt szavatosságú eszközökkel kelljen elsősegélyt nyújtani. Gyakran minden körültekintés ellenére is bekövetkezhet rosszullét vagy kisebb baleset, melynek esetén az orvos érkezéséig segítséget kell nyújtanunk a rászorulónak. A szervezet váratlan károsodása nemcsak üzemi baleset esetén léphet fel, hanem közúti szerencsétlenség következtében vagy akár a hétköznapi teendők végzése közben is. Az elsősegélynyújtás a balesetet szenvedett embernek való segítségnyújtást jelenti, melynek célja a sérült egészségi állapotának helyreállítása, illetőleg rosszabbodásának megakadályozása.

A közlekedés szabályozása

A közlekedés szabályozása

Közlekedjünk, de hogyan?! A közúti közlekedéssel kapcsolatos jogszabályok gyűjteménye. A mai világban rengeteg jogszabály foglalkozik az élet különböző területeinek a szabályozásával. Ebben a dzsungelben próbál meg segítséget nyújtani ez a honlap. Kevesen vannak akik pontosan tudják, hogy bizonyos kérdésekre hol, melyik jogszabály ad választ, és azokat hol lehet megtalálni. Ez a honlap az élet egy bizonyos területére vonatkozó jogszabályokat próbálja meg egy helyre összegyűjteni. Ez pedig a közúti közlekedés. A közúti közlekedés minden területéről igyekszem a különböző jogszabályokat erre az oldalra feltenni, legyen az KRESZ, legyen az müszaki előírás, illetve mivel mit vezethetünk kérdése, stb. Célom minden változást figyelemmel kísérni és azokat az oldalon minél előbb közzétenni.

Az új  kresz érthetően

Az új kresz érthetően

Hát itt van, letölthető, elolvasható: 2010 január elsejétől más lesz a KRESZ. No persze ki olvasna el egy negyven oldalas jogszabálygyűjteményt? Hát mi. Elolvastuk, sőt, be is hátéemeleztük, hogy könnyebben kezelhető legyen, és kiszedegettük belőle a legfontosabbakat, majd lefordítottuk őket jogászból magyarra. Természetesen a legcsekélyebb felelősséget sem vállalunk arra nézve, hogy ez a fordítás teljes mértékben helytálló és bíróság előtt is megállná a helyét, csupán azt mondjuk most el, ahogy mi, józan parasztok értelmezzük a KRESZ módosításait.

Érthetőbb lesz az új KRESZ

Érthetőbb lesz az új KRESZ

Könnyebben elsajátítható szabályok, átláthatóbb és biztonságosabb viszonyok az utakon - tömören így foglalható össze az az irány, amely mentén egy új KRESZ előkészítését kezdte meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) szoros együttműködésben. A munka kezdeti stádiumban van, ezért a tárca szűkszavúan nyilatkozott, ám a KTI-ban már gőzerővel készülnek a javaslatok. Nézzük meg a legizgalmasabbakat. Köznapibb nyelvezet Régi nyűge-baja a jelenlegi KRESZ-nek, hogy fából faragták a mondatait, amelyek olykor igen nehezen értelmezhetők. Különösen a jogosítványra hajtók bajlódnak a nyakatekert, gyakran jogászi megfogalmazásokkal, épp ezért a szakmában régóta elfogadott vélekedés, hogy ezen változtatni kell.

KRESZ által előírt eü dobozok

KRESZ által előírt eü dobozok

A 2012 év eleji mentőláda mizéria óta mindenki tudja, hogy a személyautókban, teherautókban, motorokon kötelező készenlétben tartani az elsősegély felszerelést. Az elsősegélyfelszerelések tartalmát jogszabályok határozzák meg, így tartalma egységes. Vásároljon Magyarországon gyártott egészségügyi csomagokat a Mentőláda webáruházban, ahol házhoz szállítással, legfeljebb bruttó 1490 Ft-os postaköltség mellett tudjuk teljesíteni megrendelését! Kínálatunkból: - A kategóriás motoros egészségügyi csomagok, cipzározható tasakban - B kategóriás személyautóhoz megfelelő eü csomag, műanyag dobozban - C kategóriás buszos mentődobozok, műanyag dobozba csomagolva - üzemi és munkahelyi mentődobozok

Kresz változás

Kresz változás

Segédmotoros kerékpárral és motorkerékpárral közlekedőket érintő kresz-változások A módosítás az általános európai gyakorlathoz kapcsolódóan pontosítja és kiegészíti a motorkerékpár és a segédmotoros kerékpár meghatározását, bevezeti a mopedautó és a quad fogalmát. Az új rendelet minden forgalmi sáv használatát lehetővé teszi a motorkerékpárok számára a három- vagy többsávos utakon. Eddig ezekre a sávokra a balra bekanyarodás esetét kivéve csak személygépkocsik hajthattak rá. A kétkerekű motorkerékpárok és kétkerekű segédmotoros kerékpárok számára megengedi az autóbuszsáv használatát. A kétkerekű motorkerékpárok és a kétkerekű segédmotoros kerékpárok esetében - a megadott biztonsági feltételekkel - lehetővé vált az előre haladás az álló járművek mellett, között.

Letölthető kresz

Letölthető kresz

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele, hogy a közlekedési szabályokat mindenki megtartsa és számíthasson arra, hogy azokat mások is megtartják. Emellett szükséges az is, hogy a közlekedés résztvevői előzékenyek és türelmesek legyenek egymással szemben. A közúti közlekedés szabályait - a Minisztertanács felhatalmazása alapján - a következők szerint állapítjuk meg: I. RÉSZ Bevezető rendelkezések A rendelet hatálya 1. § A rendelet a Magyar Köztársaság területén levő közutakon és közforgalom elől el nem zárt magánutakon folyó közlekedést szabályozza.

Rendőrhatósági ellenőrzés

Rendőrhatósági ellenőrzés

a közúti áru- és személyszállítást végző egyes gépjárművek és személyzetének rendőrhatósági ellenőrzéséről A nemzetközi közúti fuvarozást végző járművek személyzetének munkájáról szóló Európai Megállapodás (AETR) kihirdetéséről szóló 2001. évi IX. törvény 4. §-a (2) bekezdésében és a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 101. §-a (1) bekezdésének k) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem el: Általános rendelkezések 1. § A rendelet hatálya kiterjed a) a belföldön üzemben tartott, a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló külön jogszabály alapján menetíró készülékkel felszerelt, b) az EGT-államoknak a közúti szállításra vonatkozó egyes szociális jogszabályok összehangolásáról szóló 3820/85/EGK rendelet és a közúti közlekedésben használt menetíró készülékekről szóló 3821/85/EGK rendelet hatálya alá tartozó, az EGT-államokon belül történő, c) a nemzetközi közúti fuvarozást végző járművek személyzetének munkájáról szóló Európai Megállapodáshoz (AETR) (a továbbiakban: AETR Megállapodás) csatlakozott, a harmadik országból vagy országba irányuló, illetve két harmadik ország közötti, valamely EGT-államon áthaladó nemzetközi, d) az AETR Megállapodáshoz nem csatlakozott állam területén bejegyzett nemzetközi közúti áru- és személyszállítást végző gépjárművek és személyzetének ellenőrzésére.

Tuti menü